Artikel röststyrning ett bra alternativ

Röststyrning

Skriven av: Apportalen
oktober 8, 2021
Ett bra alternativ för dem som har svårt för att navigera genom text

Även de som av olika skäl har svårt för att använda sig av smarta enheter genom att klicka och skriva kan faktiskt ha nytta av en telefon eller läsplatta. Ett sätt att navigera sig runt är genom röststyrning. 

Genom röststyrning och talsynteser, så som det inbyggda hjälpmedlet talk-back eller tal-till-text, kan den som inte knäckt läs- och skrivkoden navigera sig runt i en smart enhet, välja app, söka på google och skicka sms.  

 

Assistenter

Ett vanligt sätt att använda röststyrning är genom “assistenter”. Mobila enheter har oftast en inbyggd assistent. Apple har en som heter Siri, Android-enheter använder oftast en som heter Google assistant och det finns flera andra. En assistent är en röststyrd funktion som kan hjälpa dig utföra olika aktiviteter i din telefon. Det finns inga nya funktioner i en assistent, men den kan hjälpa dig göra saker genom röststyrning istället för att du ska behöva leta och trycka i telefonen.

Exempelvis kan assistenten hjälpa dig att…

  • Sms:a och ringa
  • Ställa in alarm 
  • Ställa in påminnelser och kolla din kalender
  • Svara på frågor, t.ex. om vädret eller olika fakta
  • Öppna och använda olika program såsom Spotify och Youtube

 

Diktering 

En stor del av kommunikationen som utförs på internet sker i textform vilket ställer till det för personer som av olika skäl har svårt för att kommunicera på detta vis. Men med hjälp av diktering kan din smarta enhet skapa text av det som användaren säger. 

Ange text genom att trycka på mikrofonknappen på ditt tangentbord och börja sedan tala. När du pratar visas texten på skärmen. Avsluta genom att sluta prata och sedan trycka på tangentbordsknappen . Detta fungerar i de flesta populära appar som du kan skriva text i. Om du skriver ett sms kan det istället skapas en ljudfil som du skickar istället för att det blir tal-till-text, när du använder den här funktionen.

 

Textuppläsning och talsynteser

Men för att kunna kommunicera via text behövs inte bara förmågan till att skriva utan också att läsa och ta in vad som står på skärmen. För dem som av olika anledningar har lässvårigheter är textuppläsning en “game changer”. 

Textuppläsning gör precis vad det antyder och läser upp texten som står på din telefon, läsplatta eller dator med hjälp av en talsyntes, som är den något robotliknande rösten som din enhet använder sig av för att läsa upp texten. Det finns olika alternativ till textuppläsning och inställningarna till dessa går att finna i din telefons inställningar under fliken hjälpmedel/tillgänglighet. Läs mer om detta i artikeln [Länka till artikeln om hjälpmedel]

Om du aktiverar telefonens inbyggda textuppläsning så kan du få markerad text uppläst, hela skärmen uppläst men också få text uppläst i din fysiska omgivning såsom brev och innehållsförteckningar genom att du riktar kameran mot texten.

Vidare läsning:

WCAG – webbtillgänglighet

Universiell utformning

Svenskar och internet

Speltillgänglighet

APPORTALEN